Skam


av Karin Alvtegen
ISBN: 9127109410
Förlag: Natur och Kultur



Monika och Maj-Britt känner inte varandra. Medan Monika försörjer sig som chefsläkare har Maj-Britt spenderat de senaste trettio åren instängd i sin lägenhet. Hon är gravt överviktig och vägrar att lämna lägenhetens trygga värld och all sin ångest begraver hon med mat och godis.

  Monikas ångest begravs i en ytlig framgång som hon kämpat hårt för att åstadkomma och hon låter ingen människa komma henne riktigt nära inpå.


Dessa två kvinnor som verkar så olika vid en första anblick är egentligen ganska lika; de gör båda allt de kan för att rymma ifrån den ångest som deras smärtsamma förflutna innebär och de står båda nästan helt ensamma i livet. De har en stenhård kontroll över livet, en kontroll som dock alldeles för snabbt slås i spillror och hotar att förgöra dem.


Skam är en spännande roman om ångest, skam och religiös fanatism. Alvtegen bjuder med läsaren på en resa djupt in i själen på två olyckliga människor som kämpar för glatta livet med att överleva vardagen. Språket är helt underbart och historien fascinerande och genomtänkt. Att vara oberörd efter att sista sidan är utläst kan jag faktiskt inte tänka mig är möjligt. Båda dessa kvinnoöden berör och historien har en hel rad nyttigheter att lära oss alla. Betyget är en mycket stark fyra.


Fler recensioner av författaren finns på Lettura.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn tack (anonyma kommentarer raderas);
Kom ihåg mig?

Din e-mejl: (publiceras ej)

Har du blogg?

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0