Völvans dotter


av Saga Borg
Förlag: Richters
ISBN: 917711292




Siri och hennes fränder rövas bort från Folkets by och tvingas istället bygga upp helt nya liv, i en annan stam, Bäckakorsets by. Hon är dotter till en Völva - en medicinkvinna och gudarnas språkrör - och måste hålla det hemligt för att inte riskera sitt liv. Bäckakorset har redan en Völva och två Völvor i samma by är helt enkelt inte tänkbart.

  Siri blir Bäckakorsets hövding, Vidars, andra fru. Hans första fru är Grina; en egocentrisk och ondsint kvinna med stort habegär och tillika den som är byns Völva. Siri inser efter ett tag att Grina inte är någon äkta Völva och drabbas av ångest då hon inte vet vad hon skall ta sig till. Om hon skall berätta för byns invånare eller om hon skall hålla det för sig själv. Livet som nykomling är inte lätt.

  Samtidigt får hon kontakt med en vacker mörk man som kallar sig Ional och håller sig gömd i skogarna. Hon känner en stark dragningskraft till honom och samtidigt som hon älskar sin man Vidar kan hon inte låta bli att fantisera om, och längta efter, Ional.

  Undantryckt i Siris inre ligger vetskapen om att Bäckakorsets by ligger inför en stor fara. En fara som hon själv ligger bakom.


Völvans dotter är den första delen i en serie om Jarastavens vandring. Det är en historisk roman som utspelar sig under svensk folkvandringstid. Boken påminner mycket om Johanne Hildebrandts trilogi om Valhalla, men är ändå på sitt sätt unik.


Historien är fängslande och intensiv. Spänningen ligger tät från första sidan till sista. Det må låta som en kliché, men det är fortfarande en sanning. Saga Borg har lyckats skapa en fantastisk historia som ständigt bjuder på nya spänningar och vändningar. Språket är välskrivet och genomarbetat och ger historien en levande smak av historia. Jag kan inte nog poängtera hur mycket jag gillar denna bok som faktiskt får en femma av mig i betyg. Det kommer bli ett nöje att läsa uppföljarna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn tack (anonyma kommentarer raderas);
Kom ihåg mig?

Din e-mejl: (publiceras ej)

Har du blogg?

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0