För er som läser

För er som läser, och bryr er, tänker jag lägga in lite fakta om borderline här. Då blir det lättare för er att fatta varför jag gör som jag gör i vissa situationer och förhoppningsvis kommer jag hamna i bråk med färre personer än nu ;) (Ja, jag är expert på att skapa krig mot världen).


  • Borderline är en personlighetsstörning som utmärks av svårigheter med att hantera känslor, extremt svart-vitt tänkande och turbulenta mellanmänskliga förhållanden. Borderline kallas också emotionellt instabil personlighetsstörning.
    Centralt för borderlineproblematik är ångest som visar sig i emotionell instabilitet, impulsivitet, känslomässig sårbarhet, svart-vitt tänkande, identitetsproblem, separationsångest och en klängighet omväxlande med avståndstagande i viktiga relationer.
  • Humöret för en borderlineperson skiftar snabbt och plötsligt. Intensiva utbrott av ilska kan snabbt avlösas av ångest eller depression inom loppet av en dag, ett par timmar eller till och med ett par minuter. Under dessa utbrott och humörsvängningar kan vissa patienter skada sig själv (till exempel genom att skära sig i armarna), slå sönder saker, nyttja droger eller alkohol. Patienten har kognitiva problem och en störd bild av det egna jaget. Detta leder till många hastiga, och kanske ej så övertänkta beslut om byte av karriär, jobb, sexualitet, vänskap och värderingar. Vissa personer med borderline kan också se sig själv som helt igenom värdelös eller direkt ond. Patienten kan känna sig missförstådd eller illa behandlad. Känslor av att vara uttråkad, tom inombords och utan uppfattning om vem man egentligen är, är också vanliga. Sådana symtom är som mest påträngande när patienten känner sig isolerad, fysiskt ensam eller utan stöd i det sociala livet. Detta resulterar i en nästan desperat jakt på att slippa vara ensam.
  • Personer med borderline har ofta ett mönster av instabila sociala relationer. Medan de kan utveckla intensiva - men stormiga - förhållanden, är deras attityd till familj, vänner och partner ofta instabila. Synen på andra kan växla snabbt mellan absolut idealisering och total nedvärdering. På så sätt kan ett intensivt förhållande, med stor tillit, snabbt uppstå. Men när separation hotar, inbillad eller verklig, kan förtroendet mycket snabbt övergå i ilska eller ett totalt avsägande av relationen. Detta kan förvåna den person som drabbas, eftersom de ofta har svårt att förstå vad patienten upplever som ett hot om separering. Denna rädsla för att bli övergiven kan ha att göra med patientens svårighet att knyta känslomässiga band med närstående, något som särskilt visar sig då den viktiga personen inte är direkt fysiskt närvarande. Frånvaron av denna närhet skapar en känsla av tomhet, och att vara värdelös. Om patienten känner sig övergiven eller sviken kan risk för självmordsförsök eller annat själdestruktivt beteende inträda. Tomhetskänslan kan också driva den enskilde till att skapa dramatik i sitt liv, utöva känslomässig utpressning och skuldbeläggning gentemot sina närstående och pröva deras engagemang i relationerna. Genom att planera och utföra utåtagerande handlingar "prövas" den egna personen och styrkan i partners känslor samtidigt som något händer i patientens liv.
  • Patienter med borderline-störning löper 50-100 gånger så hög risk att dö genom självmord än den vanliga befolkningen, och omkring 10% av alla borderlinepatienter beräknas dö som ett resultat av självmord. Risken ökar ytterligare när andra diagnoser uppträder hos samma patient, som till exempel borderline-störning och ADHD. Om en patient har borderline-störning i kombination med missbruk är risken för suicid (självmord) så hög som 58%. Vissa psykiatrer har svårt att förstå störningen, eller vägrar helt enkelt att behandla dessa patienter på grund av deras impulsivitet och instabilitet (missar uppgjorda tider, glömmer mediciner, o.s.v.)
  • Denna störning är inte lätt att förstå, eftersom beteendet hos den drabbade kan vara så irrationellt, impulsivt eller irriterande. Patienten kan ofta inte själv svara på varför han/hon beter sig som han/hon gör. Den som har den här störningen kan var nog så intelligent, kärleksfull och ha en stark personlighet, men deras självbild är skadad och de söker reparera den på sätt som ibland kan var farliga.
  • Den som lider av borderline-störning behöver ett starkt kontaktnät runt sig för att ge stöd. Något så enkelt som villkorslös kärlek trots ett irrationellt beteende kan ofta leda mycket långt.
  • Den som lider av borderline-störning behöver ett starkt kontaktnät runt sig för att ge stöd. Något så enkelt som villkorslös kärlek trots ett irrationellt beteende kan ofta leda mycket långt.

Faktan är taget från Wikipedia.

Och om ni har läst igenom allt det här kan jag inte annat än beundra er och jag är väldigt tacksam ♥


Kommentarer
Postat av: johanna

jag läser klinisk psykologi just nu.. har precis kommit till kapitlet om personlighetsstörningar och .. ta det absolut inte fel nu, men du har fått mig att förstå det bättre. allt du skrivit ovan finns med i min bok, vi har sett filmer på patienter, och så vidare.. jag förstår att det måste vara en väldigt svår diagnos, och det kanske är vanligare än man tror?

jag tycker du är jättestark gumman.

2008-01-11 @ 16:25:08
URL: http://johannanordqvist.blogg.se
Postat av: mana andromeda

Johanna: Jag vill ju att folk skall förstå det bättre =) Och då har jag lyckats, och det är ju alltid ett framsteg =)

2008-01-11 @ 17:13:52
URL: http://enhaxastankar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn tack (anonyma kommentarer raderas);
Kom ihåg mig?

Din e-mejl: (publiceras ej)

Har du blogg?

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0