Till alla föräldrar

Om ditt barn skär sig, ge då fan i att bli förbannad. Kom inte med hot om utegångsförbud och dylikt. Jag förstår om ni känner er besvikna och ledsna. Rädda kanske, men ni får inte visa ilska! Det förvärrar bara. En person som mår så dåligt att den tar till självskadebeteende för att lätta på smärtan, behöver minst av allt känna ilska från andra. Det ökar bara på föraktet för sig själv vilket troligtvis leder till ännu mer självskada.

Ta inte ifrån barnet rakbladen. Rena, nya fina rakblad är fan så mycket bättre än en sax som varit varfan som helst eller något annat vasst barnet lyckats komma över. Kanske rostigt.

Försök inte hindra barnet från att skära sig, det förvärrar bara. Visa istället förståelse och framför allt: visa kärlek. Visa att du finns där och bryr dig, att du älskar ditt barn, för vet ni en sak? Det är inte alltid så självklart för det där barnet att ni älskar dem, även om ni säkert tror det.

Samma saker gäller såklart även om barnet är vuxet. Självskadebeteende handlar inte om ett extremt uppmärksamhetstörstande. Det handlar om överlevnad.

Kommentarer
Postat av: linda

Är det många föräldrar som läser denna blogg? =)

2008-06-10 @ 19:22:37
URL: http://angelinside.blogg.se/
Postat av: mana

jag har faktiskt ingen aning.

2008-06-10 @ 21:01:23
URL: http://lovertits.blogg.se/
Postat av: EvaP

Jag är förälder till en dotter som jag tror är äldre än Mana.



Är det något särskilt du undrar över, Linda?

2008-06-12 @ 15:07:04
URL: http://monkeytoys.com/evasfotodagbok

Kommentera inlägget här:

Ditt namn tack (anonyma kommentarer raderas);
Kom ihåg mig?

Din e-mejl: (publiceras ej)

Har du blogg?

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0